KruipVilt | Productie
64
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-64,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-7.9
PRODUCTIE

Over dit project

Wat is vilten?

Vilten is het maken van een stof door de wol van schapen met behulp van water, zeep, warmte en wrijving samen te persen tot een geheel dat niet meer uit elkaar te halen is. Het viltproces is onomkeerbaar doordat de schubben van de haren door middel van water en zeep open gaan staan en door het drukken, wrijven en rollen de haren in elkaar gaan klitten. Hoe langer dit proces doorgaat, hoe vaster te haren in elkaar haken en het vilt dikker en sterker wordt.
Dit proces kennen we ook van wollen kleding die per ongeluk op een gewoon wasprogramma is gewassen en sterk gekrompen uit de trommel komt: de wol is niet alleen gekrompen maar ook harder of vaster van structuur.
Voor wandkleden kan men kiezen om niet tot de maximale krimp door te vilten. Bij vloerkleden is dit wel noodzakelijk om de kleden plat, zwaar genoeg en duurzaam te maken. Voor het rollen van de grote kleden, wat heel zwaar werk is, heeft Cecile hulp van een viltmachine.

Alle vilt is volgens het basisprincipe gemaakt, echter, een dunne wollen sjaal op chiffon (hele dunne zijde doek) is van een andere orde dan een stoer vloerkleed.

 

Materialen

KruipVilt producten zijn gemaakt van wol: geschoren schapenvachten en bewerkte en/of geverfde wol van verschillende schapenrassen. Eventueel wordt zijde toegevoegd en een dun vlies van katoen. Voorbeelden van schapenrassen zijn Drents Heideschaap, Blauwe Texelaar, Walliser Schwarznase, Schoonebeker en Ouassant. Als onderlagen en voor de kleding gebruikt Cecile vaak wol uit Nieuw-Zeeland zoals merino wol of alpaca. De schapenvachten koopt Cecile voornamelijk bij boeren en schapenhouders in de buurt in Drenthe en omstreken, waar ze woont en werkt. In het voorjaar en vroege zomer worden de meeste schapen geschoren zodat ze het niet te warm krijgen. Als de scheerder dit netjes doet blijft de vacht vrijwel intact en kan er een laag wol onder worden gevilt als een soort nieuw huidje. Alle producten van KruipVilt zijn dus diervriendelijk!